GMO’s invloed op “gluten gevoeligheden”

GMO’s teisteren 18 miljoen Amerikanen met “gluten aandoeningen”

door op dec.23, 2013, onder Algemeen

Genetisch gemanipuleerd voedsel

gm-soybeansGenetisch gemanipuleerd voedsel zoals soja en maïs zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor een groot aantal glutengerelateerde kwalen zoals darmstoornissen. Volgens een zojuist vrijgegeven rapport lijden 18 miljoen Amerikanen inmiddels aan deze aandoeningen.

Het verslag werd uitgebracht door het “Institute for Responsible Technology” (IRT) en citeert gezaghebbende gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, US Environmental Protection Agency en beoordelingen door medische tijdschriften en internationaal onderzoek.

“Glutengevoeligheid kan in hevigheid variëren van licht ongemak zoals gasvorming en een opgeblazen gevoel,  tot “coeliakie”, een ernstige auto-immuun aandoening die, indien niet gediagnosticeerd, de kans op overlijden 4 keer doet toenemen”, aldus Jeffrey M. Smith, executive director van IRT in een verklaring op hun website.

Smith haalde aan dat de introductie van genetisch gemanipuleerde organismen  midden jaren 90 aan de Amerikaanse voedselvoorziening de mogelijke ‘milieu trigger’ kan zijn voor de toename van deze aandoeningen en beschrijft de negen gemanipuleerde gewassen die momenteel op de markt zijn. “In soja, maïs, katoen (olie), koolzaad (olie) suiker uit suikerbieten, courgette, gele pompoen, Hawaï papaja en alfalfa zijn Bt-toxine, glyfosaat en andere GMO-onderdelen gekoppeld aan de vijf voorwaarden die gluten gerelateerde aandoeningen kunnen initiëren of verergeren”, aldus Smith.

Het is de Bt-toxine in genetisch gemanipuleerde levensmiddelen die insecten doodt door gaatjes in hun cellen te prikken. Smith zegt: “Het gif is in elke pit en maïskorrel aanwezig en overleeft de menselijke spijsvertering. Een onderzoek in 2012 bevestigt dat het ook gaatjes prikt in menselijke cellen.

De GMO gerelateerde schade kon worden gelinkt met vijf verschillende gebieden;

  1. Roundup kant en klaar 1 literIntestinale permeabiliteit
  2. Onevenwichtige darmbacteriën
  3. Immuunactivatie en allergische reactie
  4. Verminderde spijsvertering
  5. Beschadiging van de darmwand

Het IRT rapport geeft ook aan dat glyfosaat, een onkruidverdelger dat wordt verkocht onder de naam “RoundUp”, een negatief effect op de darmflora heeft. GMO gewassen bevatten hoge concentraties van het gif bij de oogst. “Zelfs bij minimale blootstelling kan glyfosaat de populatie van nuttige darmbacteriën verminderen en de overgroei van schadelijke bacteriën bevorderen”, aldus het rapport. “Ik geloof zeker dat GMO’s in onze voeding bijdragen aan de stijging van de glutengevoeligheid bij de Amerikaanse bevolking”, zegt internist Emily Linder in het rapport.

Bron: RT.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s